No-dig groententuin

Tuinderij het Lichtveen

Activiteiten:Workshops

Initiatiefnemer:Pauline Martel & Chris Chancellor

Start:2021

Plaats:Bennekom, Gelderland

Introductie

Tuinderij het Lichtveen is een kleinschalige tuinderij in Bennekom, die de principes van agroecologie en regeneratieve landbouw volgen. Dit betekent dat er voor de gezondheid van de bodem en het bredere landbouwecosysteem wordt verzorgd en dat de producten via korte ketens de lokale gemeenschap voeden. Op 0.5 Ha voormalige weiland (zandgrond) telen Pauline en Chris een breed assortiment aan groente, kruiden & kleinfruit voor de lokale weekmarkt en 15 lokale afnemers: restaurants, cateraars & winkels.

Leeraanbod

Workshops

No-Dig – Tuinieren zonder Spitten

Eigen teeltplan maken

Crop Planning Software

 

www.lichtveen.nl

Voorlopig komt de oogst van Tuinderij het Lichtveen vooral van eenjarige gewassen, maar in de toekomst wordt dit uitgebreid naar producten van agroforestry. Tuinderij het Lichtveen wilt een voorbeeld & inspiratie plek vormen voor toekomstige regeneratieve boeren. Verschillende workshops over regeneratieve tuinieren worden nu aangeboden, met zicht op dagcursussen & praktijktrajecten op de lange termijn. Uitgebreide informatie over de workshops en inschrijven vind je hier.

Workshop: No-Dig – Tuinieren zonder spitten

 

Minder onkruid, watergebruik en arbeid in je moestuin of tuinderij, terwijl je de bodemgezondheid verbetert?

De no-dig methode wordt om die redenen in heel Europa steeds populairder in de tuinbouw! Door te observeren hoe het werkt in de natuur – waar er natuurlijk geen ploeg is – kunnen we bepaalde ecosysteemfuncties imiteren of faciliteren in de tuin. Daardoor kunnen we gezonde groente telen en tegelijkertijd het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid opbouwen.

Maar hoe werkt het precies? En hoe begin je je eigen no-dig tuin?

In deze workshop leidt het Lichtveen je door de theorie achter de no-dig methode en laten ze zien hoe je een no-dig tuin kunt beginnen op een nieuw of bestaand stukje grond. De verschillende voordelen worden doorgenomen, en mogelijke uitdagingen worden besproken.

De workshop vindt buiten plaats op de tuinderij en duurt 3 uur. Een borrel is ook inbegrepen, met ingrediënten uit de tuinderij en van andere lokale voedselproducenten. We bieden deze workshop ook in het Engels.

 

Uitgebreide informatie over de workshop en inschrijven vind je hier.

Workshop: Crop Planning Software

 

Heb je onze ‘Plan Jouw Tuin Workshop’ al gevolgd of ben je al een ervaren tuinder?

Zelfs met een goede planning kan het moeilijk zijn om overzicht te houden over wat je moet doen en wanneer. Gelukkig heeft iemand een programma ontwikkeld om je te helpen, en ze hebben het gratis en open-source gemaakt!

In deze workshop laten we je zien hoe je het kunt gebruiken (het programma heet ‘Crop Planning Software’). De workshop vindt binnen plaats en duurt 2 uur.

 

 

Workshop: Eigen Teeltplan Maken

 

Zelf een tuinderij te beginnen klinkt allemaal leuk & aardig. Maar in de praktijk kan het onderhoud daarvan behoorlijk chaotisch worden… Een goed geplande teeltplan kan je echter tijd en stress besparen en helpt je om het hele jaar door je oogst te maximaliseren.

In deze workshop leren we je hoe je een teeltplan maakt voor je eigen tuinderij. De workshop vindt binnen plaats en duurt 2 uur.

 

Uitgebreide informatie over de workshops en inschrijven vind je hier.

Achtergrond

Bij Lichtveen is agroecologie en regeneratieve landbouw de basis van alles wat we doen. We gebruiken praktijken die passen bij onze context. Onder andere de ‘niet spitten’ methode, mulchen met compost en houtsnippers, tussenbeplanting en bevordering van biodiversiteit door bloemen en inheemse hagen.

We experimenteren graag met deze methoden om nieuwe praktische kennis te creëren die gedeeld kan worden met anderen. Daarnaast leggen we een sterke focus op innovatie op de tuinderij – het ontwerpen van low-tech tools of systemen die de autonomie van boeren versterken.

Uitgelichte quote

“We zorgen voor onze bredere gemeenschap en zien onze rol als meer dan alleen voedselleveranciers. We willen mensen opnieuw verbinden met de bron van hun voedsel, hen voorzien van kennis en hen toegang bieden tot duurzame, voedzame producten die de basis vormen van een gezond en vervuld leven.” – Pauline Martel