Agroforestry / Ondernemerschap & bedrijfsplan / Bodemleven / Compost

Schevichoven

Activiteiten:Coaching, workshops, consultancy

Initiatiefnemer:Eliëtte & Maarten van Dam

Start:2020

Plaats:Leersum (6ha)

Introductie

Het moét kunnen om regeneratief en financieel gezond te boeren! Om dat te bewijzen zijn we in Leersum (provincie Utrecht) begonnen met de ontwikkeling van Regeneratieve Boerderij Schevichoven. Op Schevichoven telen we meerjarige gewassen met als doel:
- Een gezonde bodem
- Herstel van biodiversiteit
- Rendabele exploitatie

Leeraanbod

Workshops (duur ca 4 uur):

Regeneratieve permacultuur; van idee tot realisatie

Rendabele exploitatie; de cijfers achter Schevichoven

De bodem; een kwekerij van micro-organismen

 

Praktijktraject:

Leertraject (1 seizoen 1 tot 2 dagen per week)

 

www.schevichoven.nl

Hoe doen we dat op Schevichoven

Wij telen meerjarige gewassen op basis van permacultuur/agroforestry en dat betekent o.a. dat we een diversiteit aan vaste gewassen telen in meerdere lagen, zonder toevoegingen van buitenaf. In totaal is er nu 6 ha aangelegd met als doel te groeien naar 20ha om hiermee aan te tonen dat deze vorm van landbouw loont en zo ook andere agrarisch ondernemers te enthousiasmeren. De 4de doelstelling van Schevichoven is dan ook om onze kennis over een rendabele regeneratieve boerderij te delen. Dit doen we o.a. door het aanbieden van een aantal cursussen/workshops (www.schevichoven.nl) en elk seizoen (april – oktober) bieden we aan 2 stagiaires een leerplek aan.

Regeneratieve permacultuur; van idee tot realisatie

Aan de hand van de kennis die we hebben opgedaan bij het opzetten van Regeneratieve Boerderij Schevichoven, nemen we je mee in ons proces. Alles wordt besproken; van inspiratie via financiering tot het daadwerkelijk planten en alle stappen daartussen. Met als doel dat je een concreet beeld hebt welke stappen er nodig zijn om een dergelijk systeem te realiseren (duur ca 4 uur).

Rendabele exploitatie: de cijfers achter Schevichoven

Deze wijze van landbouw is nog relatief nieuw en het bewijs dat het rendabel is moet nog geleverd worden. Op Schevichoven zijn we deze uitdaging echter niet zomaar aangegaan. Daar ligt o.a. een gedegen financieel model aan ten grondslag en ondertussen een paar jaar ervaring. Aan de hand van deze kennis nemen we je mee in het financiële model, waarbij ook de financiering besproken wordt. Wil jij eerst wat meer financiële onderbouwing en kennis opdoen, voodat je aan de slag gaat? Schrijf je dan hier in. (duur ca 4 uur)

De bodem; een kwekerij van microorganismen.

Regeneratieve landbouw draait om de bodem. Maar wat is ‘de bodem’ en wat is een ‘gezonde bodem’? Eén ding weten we zeker; het is véél meer dan dat wat je ziet….

En niet minder belangrijk; wat kan je zelf doen om de bodem te versterken en hoe doe je dat op grote(re) schaal? Wil je antwoord op deze vragen, schrijf je dan in (duur ca 4 uur)

Advies op maat

Op zoek naar een duurzaam landbouwsysteem en wil je de transitie aangaan, maar kan je daar ondersteuning bij gebruiken in de vorm van bijvoorbeeld het schrijven van een bedrijfs/businessplan, vergunningstrajecten, financiële slagkracht, maar ook een ontwerp of beplantingsplan neem dan contact met ons op.

De percelen van Schevichoven