Compost / Groenbemesters & kruidenfermenten / Agroforestry

De Ommuurde Tuin

Activiteiten:Cursus

Initiatiefnemer:Esther Kuller

Start:1999

Plaats:Renkum, Gelderland

Introductie

De Ommuurde Tuin ligt in de historische moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau's Oord in het Renkums beekdal, omsloten door een historische muur. Sinds 1999 is de 1 Ha tuin een productief agro-ecologisch tuinbouwbedrijf. Er worden ruim 500 verschillende eetbare gewassen geteeld: groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen. Naast biodiversiteit, wordt op de tuin veel aandacht besteed aan de bodem, d.m.v. vaste bedden, minimale grondbewerking, het gebruik van compost en bokashi, vaste planten, een ruime vruchtwisseling en diverse groenbemesters.

Leeraanbod

Cursus

Praktische Agro-ecologie (8 lesdagen, excursie, inspiratiedag en tuinderij stage)

 

www.ommuurdetuin.nl

In 1999 begon Esther Kuiler met haar toenmalige partner Taco IJzerman de Ommuurde Tuin. Door middel van agro-ecologische werkzaamheden, is de bodem in 20 jaar tijd weer opgebouwd van 0.6% organische stof naar 8% organische stof (en dat is heel hoog voor zandgrond). Het grootste deel van de oogst gaat naar onze oogstaandeelhouders (wekelijks zo’n 90 pakketten voor 200 mensen). Een deel oogst gaat naar restaurants of naar andere ondernemers. Ook verkoopt de Ommuurde Tuin haar oogst, vers van het land, direct aan particulieren in de tuinwinkel.

Cursus: Praktische Agro-ecologie

 

Sinds 2019 start er elk jaar de cursus Praktische Agro-Ecologie in de Ommuurde Tuin. Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen die dromen van een andere toekomst. Zie jij je ook een agro-ecologische boerderij, een buurtmoestuin, of een zorgtuin starten? Of wil je wat meer kennis omdat je al werkt bij een (biologische) boer of tuinder. Dan is deze cursus interessant voor jou! Gedurende vijf maanden, van januari tot mei, leer je praktische kennis die je meteen kunt toepassen!

In deze cursus bereiden ervaren agro-ecologische tuinders je grondig voor op de grote stap in de wereld van de tuinbouw. Tussen januari en half mei heb je twee keer per maand les op de Ommuurde Tuin. Bovendien kun je zelf stagedagen plannen op basis van je beschikbaarheid. Deze stage kan plaatsvinden op de Ommuurde Tuin in Renkum, De Wilde Peen in Ede, of op een van de vele andere tuinderijen in Nederland.

Het hoofddoel van deze cursus is dat je praktische kennis opdoet over de belangrijkste aspecten van tuinieren, zodat je tijdens je stage dieper kunt ingaan op specifieke onderwerpen, gerichte vragen kunt stellen, en gedurende het hele jaar waardevolle ervaring kunt opdoen. Dit bereidt je voor om uiteindelijk je eigen tuinderij te starten.

Om ervoor te zorgen dat je na de cursus echt goed voorbereid bent, krijg je een handig overzicht met praktische informatie. Bovendien is er jaarlijks een actieve appgroep waarin deelnemers elkaar kunnen helpen met praktische tips en advies.

Uitgebreide informatie over de cursus en aanmelding vind je hier.

Achtergrond

In het beekdal van het landgoed Oranje Nassau’s Oord stond vanaf de middeleeuwen kasteel Grunsfoort, dat eind 18e eeuw werd afgebroken. Uit archieven blijkt dat de Ommuurde Tuin destijds wellicht al de kasteeltuin geweest zou kunnen zijn, aangezien er een pad van het kasteel door de tuin loopt. Op deze locatie had de koning zijn moestuin en koningin Emma haar theetuin. De muur is hier nog een restant van, net als de oude perenboom Beurré Alexandre Lucas, die is geplant door de tuinman van de koning.

Na jaren door twee broers als tuinderij te zijn geëxploiteerd heeft het landgoed vanaf de jaren vijftig kerstbomen geteeld op het terrein waar nu de Ommuurde Tuin is. De kerstboomkwekerij putte de grond totaal uit, waarna ze overwoekerde. In 1999 begon Esther Kuiler met haar toenmalige partner Taco IJzerman de Ommuurde Tuin. Na een voorzichtige start groeide de oogst gestaag en zijn sinds 2014 steeds meer jonge ondernemers betrokken bij deze prachtige plek. Door middel van agro-ecologische werkzaamheden, is de bodem in 20 jaar tijd weer opgebouwd van 0.6% organische stof naar 8% organische stof (en dat is heel hoog voor zandgrond).

Uitgelichte quote

"De natuur is mijn grote voorbeeld en na mijn studie aan de Wageningen Universiteit wilde ik graag mijn ideeën in praktijk brengen om zo mensen te inspireren om op een andere manier met landbouw bezig te gaan. Ik voel me nog steeds bevoorrecht dat ik, ondertussen met een hele club fijne mensen hier een mooie tuin heb kunnen creëren."- Esther Kuller