Natuurboerderij KipEigen
Activiteiten:Cursussen, praktijktraject, workshops, consultancy
Initiatiefnemer:Eva Vos
Start:2018
Plaats:Loosdrecht, Noord-Holland

Introductie
Bij Natuurboerderij KipEigen werken we aan gezond voedsel met positieve impact op natuur & klimaat en welzijn van mens & dier. Op 1,5 ha (zand over veen) grond, gelegen in Natura2000 gebied de ‘Loosdrechtse Ster’, houden we kippen, schapen en kalkoenen, en telen we groente, kruiden en fruit. De no-dig tuinderij voorziet wekelijks 150 mensen van groentepakketten.

Leeraanbod
Cursussen
BINNENKORT BESCHIKBAAR: Online cursus kleinschalig kippen houden (verdiepende cursus + praktijkdag)
Mini-cursus Regeneratieve Landbouw
Natuurlijk kippen houden (basisinformatie, verdieping in online cursus)
Praktijktraject
Leerlingboertraject (1-3 dagen per week, 2 plekken per jaar)
Workshops
No-dig Moestuin & Teeltplan maken
Kip slachten
Overig
Advies op maat

In de boomgaard, geïntegreerd met tuinderij en voedselbos, is er Natuurboerderij KipEigen: de eerste kippen-CSA van Nederland, met eieren van dubbeldoelkippen voor 100 huishoudens, en vleeshaantjes. De 100% grasgevoerde schapen helpen middels regeneratieve begrazing om de biodiversiteit van de veenweide te herstellen, en de koolstof- en stikstofkringloop te sluiten. Het mini-(voedsel)bos biedt habitat aan allerlei wildlife. Een gemengd bedrijf én werken in synergie met de natuur vraagt veel specifieke kennis, die niet meer voor het oprapen ligt. Natuurboerderij KipEigen deelt graag wetenschappelijke- en praktijkkennis en -ervaring van 5 jaar pionieren.

Online cursus: Kleinschalig kippen houden (+ praktijkdag)
Wil je meer weten hoe je met kippen op ecologische wijze de kringloop op je bedrijf meer kan sluiten? Of zoek je naar een meer divers productaanbod voor jouw klanten en een sterker verdienmodel voor je bedrijf? In deze verdiepende cursus leer je alles wat je nodig hebt om op een kleinschalige (tot 250), professionele manier kippen te houden. Van kippenras tot huisvesting, van voeren tot regelgeving: alle relevante onderwerpen komen aan bod. Eva Vos deelt haar kennis en ervaring als dierwetenschapper en initiatiefnemer en boerin van Natuurboerderij KipEigen. Hiermee weet je alles wat je moet weten om van start te gaan met kleinschalig kippen houden! De cursus is ook voor degenen die al kippen hebben, en hun kennis willen verdiepen en handige tips willen opdoen, om deze bedrijfstak sterker neer te zetten. Aan het eind van deze online cursus maak je een bedrijfsplan en ontwerp voor jouw context. Als onderdeel van de online cursus ben je ook welkom op één van de praktijkdagen, speciaal voor de deelnemers georganiseerd bij ons in Loosdrecht.
Wanneer je het goed doet, kan het houden van kippen een mooie manier zijn om op regeneratieve wijze de lokale kringloop verder te sluiten en meer diversiteit en veerkracht te creëren op je bedrijf!
Deze cursus wordt momenteel online beschikbaar gemaakt. Stuur een e-mail naar info@eva-vos.nl als je op de hoogte gehouden wilt worden over de release van deze cursus, verwacht aankomende winter.

Praktijktraject: Stage (1-3 dagen per week)
Leer hoe we met landbouw de aarde kunnen herstellen, en hoe je dit in de praktijk kunt doen op een kleinschalig, gemengd bedrijf.
Natuurboerderij KipEigen is een erkend leerbedrijf (SBB), en biedt plek aan stagiairs van diverse opleidingen. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om los van een officiële opleiding, bij ons het leerlingboertraject te volgen. Als leerlingboer draai je een seizoen lang mee, in overleg 1 tot 3 dagen per week. Hier doe je werkervaring en praktische kennis op, zodat je na afloop zelf als regeneratief boer aan de slag kunt.
Je kunt je stage op je eigen manier vormgeven. Word je vooral enthousiast van groenteteelt? Dan kan je op de no-dig tuinderij je hart ophalen. Ben je een echte vee-freak? Dompel je onder in Natuurboerderij KipEigen: de eerste kippen-CSA van Nederland. Kenmerkend voor onze Natuurboerderij is dat er veel verschillende bedrijfstakken zijn, en deze zijn allemaal met elkaar verbonden. Dat heeft voor jou als voordeel dat je ook laagdrempelig kennis kan maken met de andere bedrijfstakken en dat je inzicht krijgt in de holistische context. Naast werk op het land en met de dieren zit je ook bij ons aan tafel als we plannen maken voor de boerderij. Zo krijg je inzicht in de bedrijfsvoering en keuzes waar je als boer voor komt te staan. Gedurende het traject heb je ook de mogelijkheid om te schrijven aan je eigen bedrijfsplan, en feedback te ontvangen van Eva.
Zie hier voor meer informatie.

Workshop: No-dig Tuinderij & Teeltplan Maken
In deze workshop leer je in één dagdeel alles over het belang van het bodemleven, en hoe je dit stimuleren kan met de no-dig methode. Je leert over meerdere methodes waarop je een no-dig tuinderij kunt opstarten en ga je aan de slag met een teeltplan én oogstplan. Je ziet welke (groente)soorten we telen (éénjarig en meerjarig), en hoe je biodiversiteit kan stimuleren middels een speciale vruchtwisseling. Ook hoor je over Natuurboerderij KipEigen’s kijk op onkruid en hoe zij daar hun eigen compost van maken. De tuinderij werkt met CSA-groentepakketten via afhaalpunten. Natuurboerderij KipEigen deelt eigen ervaringen en laat zien hoe je dit logistiek kunt aanpakken. Na deze cursus heb je de kennis opgedaan waarmee je zelf aan de slag kunt met je eigen no-dig tuinderij/moestuin.
Mini-cursus Regeneratieve Landbouw
Landbouw die werkt aan natuurherstel, koolstofvastlegging en dierwaardig leven: Het kan! Voor wie kennis wil maken met regeneratieve landbouw, organiseert Natuurboerderij KipEigen deze speciale mini-cursus. In een dagdeel leggen zij je de basics uit en laten zij zien hoe Natuurboerderij KipEigen hier in de praktijk mee bezig is. Onderwerpen die aan bod komen: No-dig market garden, regeneratieve begrazing met kippen en schapen, voedselbos, natuur en biodiversiteit, klimaat, dierwaardig leven.
Zie hier voor meer informatie.

Workshop: Kip slachten
KipEigen slacht de hanen en de oude hennen zelf, op locatie. Zij delen hun kennis graag met boeren die dit ook op kleine schaal zelf willen leren doen. Daarnaast is het als kippenhouder ook goed om te weten, hoe je het dier stressloos kunt doden, voor consumptie, maar ook voor bijvoorbeeld een noodslachting.
Dus wil je leren hoe je zelf een kip kunt slachten op de meest diervriendelijke manier? Goede informatie en instructies om dit op de juiste manier te doen zijn online nauwelijks te vinden. Daarnaast is het goed om het de eerste keer onder begeleiding te doen. Omdat KipEigen het heel belangrijk vindt dat ook de laatste dag van het dier stressloos verloopt, leren zij je graag hoe je dit op de juiste manier doet in een kleinschalige workshop (max. 6 deelnemers). Stap voor stap word je meegenomen in het proces, zodat je het met vertrouwen zelf kunt doen. Als je liever alleen kijkt en leert, is dat ook prima.
In de workshop leer je naast theorie over anatomie en dierwelzijn rond het slachten, over hoe je de kip het beste vasthoudt, verdooft, doodt, plukt, en schoonmaakt. Je gaat naar huis met een verpakte, ovenklare kip, en de kennis en skills om zelf te kunnen slachten.
Zie hier voor meer informatie.

Workshop: Natuurlijk kippen houden
Deze workshop bestaat uit een bezoek aan de kippen bij KipEigen, waarbij je met eigen ogen kan zien hoe we de (dubbeldoel)kippen hier op natuurlijke wijze gezond houden, in een mobiel systeem. De workshop duurt een dagdeel en leert je de basis. Deze workshop is geschikt als je nieuw bent met kippen houden. Voor meer verdieping, zie de online cursus kleinschalig kippen houden.
Zie hier voor meer informatie.
Advies op maat
Heb je een aantal specifieke vragen rondom regeneratieve landbouw waar je een professional naar wilt laten kijken of ben je op zoek naar advies en ondersteuning voor een kleiner of groter project? Eva Vos buigt zich graag over jouw adviesvraag. Zie hier voor meer informatie.
Achtergrond
Over Eva Vos
Eva Vos, boerin en initiatiefnemer van Natuurboerderij KipEigen, is afgestudeerd dierwetenschapper (MSc), gespecialiseerd in dierwelzijn, -adaptatie, -gezondheid en agro-ecologie. KipEigen is een succesvolle CSA met dubbeldoelkippen die eieren en vlees levert aan de deelnemers in Hilversum en omstreken. In 2023 ontwikkelde zij samen met Ellen Bosgoed de Regeneratieve Natuurboerderij Loosdrecht, waar zij nu ook groentepakketten leveren en fruitplukdagen organiseren. Haar werkwijze kenmerkt zich door een holistische kijk op toekomstgerichte, regeneratieve en duurzame landbouw, waarbij het dier in de context staat en dus onderdeel is van het agro-ecosysteem. De vertaalslag van theorie naar praktijk zijn kenmerkend voor Eva’s werkwijze.
Daarnaast is Eva Vos werkzaam als onafhankelijk adviseur (ZZP) via haar bedrijf Eva Vos Agro-ecologisch ontwerp & advies. Hierbij wordt ze ingeschakeld bij projecten zoals het omschakelen van gangbare melkveebedrijven tot regeneratieve, biologische gemengde bedrijven (direct door boeren zelf, maar ook door organisaties zoals LTO-Noord). Ook voor kleinere adviesvragen wordt ze ingeschakeld. Als het gaat om bijvoorbeeld het geïntegreerd kleinschalig houden van kippen, varkens of koeien, voedselbossen, fruitteelt, bedrijfseigen compost, (bio)tuinderijen en hun teeltplannen, agroforestry, permacultuur en met name de samenhang tussen deze aspecten van duurzame landbouw, draagt Eva enthousiast bij om deze tot een hoger plan te tillen.
Visie
Het verbouwen van genoeg, gezond voedsel met positieve impact op natuur & klimaat, en mens & dier. Wij geloven, wij wéten dat dit mogelijk is, en daar zetten we ons dus voor in. Zowel lokaal – het stukje land dat ons is toevertrouwd laten we mooier achter dan we het aantroffen, waarbij we de lokale gemeenschap van regeneratief voedsel voorzien –, als (inter)nationaal: we dragen met onze kennis en ervaring bij aan de voedsel- en landbouwtransitie. We delen en dragen uit wat we hier doen, op alle mogelijke manieren. Vee speelt bij ons een sleutelrol. Wanneer het vee in balans is met het land, met de bodem, vindt er een grote synergie plaats. We vinden het mede dankzij onze wetenschappelijke achtergrond belangrijk dat we onze werkwijzen kunnen onderbouwen. We hebben bijvoorbeeld de hele stikstofkringloop in kaart gebracht, om te laten zien dat natuur en vee goed samen kunnen: ‘it’s not the cow, it’s the how’, is de bekende slagzin. En dat geldt voor alle soorten vee. Met de intensivering van de landbouw zijn we dieren los gaan zien van hun natuurlijke leefomgeving, met alle gevolgen van dien. We pleiten er dus voor om de dieren terug te plaatsen in de context van een passend agro-ecosysteem, waarbij we natuurlijke processen als leidraad nemen, met fotosynthese als leidende factor.
Uitgelichte quote
- Website:www.kipeigen.nl
Events
Overzicht evenementen
Saturday 28 June

Mini-cursus Regeneratieve Landbouw
28 juni 2025 • 10.00-13.00 Natuurboerderij KipEigen Reserveer een plekSaturday 13 September

Mini-cursus Natuurlijk Kippen Houden
13 september 2025 • 10.00-13.00 Natuurboerderij KipEigen Reserveer een plekSaturday 20 September

No-dig Moestuin & Teeltplan Maken
20 september 2025 • 10.00-13.00 Natuurboerderij KipEigen Reserveer een plekSaturday 1 November

Wednesday 31 December

Monday 16 February
